Reisverslag Kroatië 19 mei - 4 juli 2008

Week 2

 Dinsdag 26 mei 2009.
We gaan door, richting BRNO. We blijven ook nu de binnenwegen volgen. Dit is, ook zonder wegenkaart, goed te doen met de hulp van TomTom. Van de website www.campercontact.nl hebben we enkele overnachtingsadressen in Tsjechië gehaald, hieronder de Camping "De Bongerd" in Benešov van de nederlandse familie Steenbeek. (N 49° 30.582 E 016° 46.378). Een goed verzorgde camping met vriendelijke, behulpzame eigenaren. Hier kunnen we de watervoorraad weer aanvullen, het toilet en de vuilwatertank legen. Ook kunnen we lekker douchen.
Woensdag 27 mei 2009.
We nemen afscheid van de familie Steenbeek en gaan via Brno richting Slowakije. Het plan was om via Bratislava richting Wenen te gaan, maar onderweg besluiten we om een gerichtere weg te nemen. Bij Meelokken slaan we af richting Oostenrijk en via een klein pontje over de rivier March rijden we Oostenrijk binnen. We hebben de "Donaupark Camping" in Klosterneuburg, 10 km van Wenen, uitgekozen als uitvalsbasis voor ons bezoek aan Wenen. (N48° 18.644 E 016° 19.643). De bushalte is voor de deur en binnen een half uur sta je in het centrum van Wenen.

Wenen, Opera
Donderdag 28 mei 2009.
Met de bus gaan we naar het metrostation Heiligenstadt vanwaar we met de metro naar het centrum van Wenen gaan. We nemen een dagkaart voor €5,60 per persoon en kunnen zo de hele dag van het openbaar vervoer gebruik maken. We stappen uit op het station Karlsplatz en komen zo in de Kärntner Straße. We bezoeken het Operagebouw en de Hofburg en via het Heldenplatz en Michaelerplatz komen we op het Stephansplatz met de Stephans Dom. Jammer dat de toren in restauratie is, maar we hebben toch nog een goed zicht op het bijzondere dak van de Dom. Van hier uit nemen we de metro naar het Schloss Schönbrunn. Ondanks dat de zon schijnt is het hier kil. Omdat het 's morgens zo'n mooi weer leek, hebben we geen trui mee genomen en door de harde schrale wind is het toch kil in de stad. Na het vermoeiende bezoek aan het kasteel nemen we nog een keer de metro naar het "Prater" om het reuzenrad te zien. Het Prater is een compleet pretpark geworden met voornamelijk kermisattracties en roller coasters. Het hoogtepunt zou het grote Ferriswheel moeten zijn, maar het is wel de hoogste, maar zeker niet de leukste attractie.
Na een vermoeiende dag gaan we terug naar de camping, alwaar we in het restaurant een "Wiener Schnitzel" bestellen. (Was zowat het enige dat te bestellen was!!). Wat voor daar, volgens de kelner, een normale portie is, was naar onze begrippen minimaal een dubbele portie, Twee schnitzels zo groot als een bord, aangevuld met een grote portie frites, per persoon, werden voor ons neergezet. Het is zoveel dat de kelner aanbied het overgeblevene in te pakken om mee te nemen.

Wenen, Michaeler Platz

Schloss Schönbrunn
Vrijdag 29 mei 2009.
We gaan weer verder via de secundaire wegen richting Graz. Het weer is omgeslagen en het regent de hele dag. Geen pretje om te rijden en geen uitnodiging om ergens te blijven staan om de omgeving te verkennen. We vinden via 'cp-europe' een camperplaats bij het TRAKTORMUSEUM in Vordernburg. (N 47° 28.369 E 014° 59.243). Nou ja, camperplaats ..... , een plaatsje tussen bouwmaterialen en een oude tractor. Het is koud en we stoken de kachel op om het vocht te verdrijven.

Camperplaats Traktor Museum
 Zaterdag 30 mei 2009.
Het heeft de hele nacht geregend. Alles is klam en koud Het was vannacht maar 6°C. Na een stevig ontbijt vertrekken we richting Slovenië. We willen in de omgeving van Maribor een slaapplaats vinden. Het blijft regenen dus uitstappen is er niet bij. We rijden ook niet zo lang door en stoppen in Konjice (N 46° 20.545 E 015° 24.945) even ten zuiden van Maribor. We hebben ook in Maribor nog gezocht naar een in cp-europe aangegeven camperplaats, maar dit bleek een gewone parkeerplaats te zijn midden in een woonwijk. Het is nog steeds koud en klam dus stoken we de kachel nog maar eens op.
 
Zondag 31 mei 2009.
Vandaag gaan we door naar Kroatië. Het weer is nog steeds niet best. We laten Zagreb links liggen en gaan via Karlovac in de richting van de Plitvice meren. In de middag wordt het langzaamaan droog en warmer We stoppen op camping TURIST in Grabovac (N44° 58.406 E 015° 38.853) zodat we weer een lekker kunnen douchen.
Maandag 1 juni 2009.
Omdat we reeds enkele malen de Plitvice meren hebben bezocht rijden we ditmaal door en gaan richting Zadar. De weg hier naar toe is verbeterd en de vroeger overal zichtbare stapeltjes stenen, die een slachtoffer van de oorlog identificeerden, zijn verdwenen en er zijn enkele grote begraafplaatsen ingericht om de slachtoffers de laatste rustplaats te geven. Volgens de Bordatlas is er in de buurt van Zadar een camperplaats in Privlaka. Op de aangegeven plaats staat echter een circus opgesteld zodat we naar de nabij, direct aan zee gelegen, camping "Maritime" gaan (N44° 15.415 E 015° 07.545).
 Terug naar index