Reisverslag Kroatië 19 mei - 4 juli 2009

Week 3

 Dinsdag 2 juni 2009.
We volgen de kustweg richting Split. Onderweg worden we door middel van borden langs de weg gewezen op het Nationaal Park KRKA met de beroemde watervallen van KRKA. We besluiten deze te gaan bezoeken en slaan bij Šibenik van de kustweg af naar Skradin, de ingang van het park. Hier kunnen we, tegen betaling van HRK 100,00 (± € 13,50), op de parkeerplaats overnachten. (N 43° 49.063 E 015° 55.521). We zijn nog vroeg, dus besluiten we de watervallen te gaan bezoeken. We worden met een boot naar de ingang van het park gebracht en tegen betaling van HRK 95,00 per persoon kunnen we het park in. Het is niet ver lopen naar de voet van de grote watervallen. Een pad voert langs de watervallen omhoog, tot aan de bovenloop van de rivier de KRKA. Hier begint een voetpad dat via houten vlonders door de bovenloop van de rivier voert. Hier hebben zich allerlei meertjes en poelen gevormd waarvan het water zich via ontelbare watervalletjes een weg naar beneden baant, om uiteindelijk uit te monden in de grote waterval uit te monden. Het pad voert weer omlaag langs de ander kant van de watervallen om uiteindelijk op hetzelfde punt uit te komen. Na deze wandeling wacht weer de boot om je terug te brengen naar Skradin.

KRKA Watervallen

 

Woensdag 3 juni 2009.
We gaan weer terug naar de kustweg om deze naar Split te volgen. Split moet een mooie stad zijn, maar de eerste aanblik is niet erg hoopgevend. Een echte industrie- en havenstad, vol met grote, hoge flatgebouwen. Niet uitnodigend om te bezoeken. We hebben daarom bij LIDL onze voorraden weer aangevuld en zijn verder gegaan. Er zou in Stobrec een camperplaats zijn, maar dit blijkt een camping te zijn. Het weer is goed dus lunchen we op een bankje in de schaduw bij het haventje. We besluiten door te tijden. We hebben onderweg voldoende "Autocamp"s gezien, dus mogelijkheden genoeg om te overnachten. In Živogošce vinden we een camping direct aan zee. Autocamp "Ciste" (N 43° 10.162 E 017° 12.505) Een gezellig campinkje met een uiterst vriendelijke beheerder.

Haventje Stobrec
Donderdag 4 juni 2009.
Het is goed weer, daarom blijven we nog enkele dagen om wat uit te rusten en een beetje kleur te krijgen.

Ingang Camping "Ciste"
Vrijdag 5 juni 2009.
Zoals gezegd: een gezellige camping met een vriendelijke , behulpzame beheerder. Elke vrijdagavond geeft hij alle gasten een geheel verzorgde, gratis vismaaltijd. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening. Een leuke geste en het smaakte heerlijk.

Camping "Ciste"

Zaterdag 6 juni 2009.
Vandaag komt het einddoel van de reis in zicht. We gaan naar Dubrovnik, ongeveer 150 km verder naar het zuiden.Omdat we voldoende tijd hebbe maken we een omweg door Bosnië en bezoeken Mostar, de plaats van de beroemde brug. Deze eeuwenoude brug is in de bosnische oorlog geheel verwoest en in het begin van deze eeuw met de hulp van UNESCO weer in de oude staat herbouwd, tesamen met de gehele oude stad rondom de brug. In de "moderne" stad zijn nog voldoende resten van beschadigde gebouwen om te zien hoe gruwelijk deze oorlog is geweest.

Mostar

[Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie]

Mostar is een stad in Bosnië en Herzegovina. De stad ligt in het zuidwesten van Bosnië, op 80 kilometer afstand van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Mostar is de hoofdstad van het kanton Herzegovina-Neretva, in de Moslim-Kroatische Federatie, en de belangrijkste stad van de streek Herzegovina.

De bevolkingsomvang bedroeg in 1990 130.000 inwoners, maar na de Bosnische Oorlog begin jaren negentig was dat teruggelopen tot 60.000 inwoners.

In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit die al snel ook de stad Mostar bereikte. In juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit in het gebied, onder de naam Kroatische Republiek Herceg-Bosna. Mostar werd uitgeroepen tot hoofdstad van deze staat. Het was de bedoeling dat Herceg-Bosna later deel zou gaan uitmaken van Kroatië. In het voorjaar van 1993 braken er in Mostar hevige gevechten uit tussen Kroaten en moslims, als onderdeel van de Kroatisch-Bosniakse Oorlog. In november van dat jaar werd de Stari Most verwoest. In februari 1994 kwamen de Kroaten en Bosniakken overeen de onderlinge strijd te staken, hetgeen uitgewerkt werd in het Akkoord van Washington. Eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd (Verdrag van Dayton).

Sinds 1995 wordt de stad door een brede weg verdeeld in een Kroatisch deel in het westen en een moslimdeel in het oosten. Van het aantal Serviërs die voor de oorlog in de stad woonden, zijn er na de oorlog maar zeer weinig terug gekomen. De oude binnenstad met de beroemde brug en de Neretva liggen in het moslimdeel van de stad. Ten westen daarvan, door een brede weg gescheiden, liggen de Kroatische wijken, voornamelijk bestaande uit deels kapot geschoten, deels herstelde betonnen flats. De berg achter dit stadsdeel, die het uitzicht vanaf de binnenstad domineert, is voorzien van een enorm kruis.

De in de oorlog kapot geschoten brug werd na de oorlog weer herbouwd. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Na een rondleiding door de oude stad en de brug zijn we doorgereden naar Dubrovnik, waar we op camping "Solitudo" (N 24° 39.719 E 018° 04.233) verblijven in afwachting van de overtocht naar Bari, Italië, zoals de planning is. Bij de receptie raken we in gesprek met een Nederlander, die op het internet aan het zoeken is naar alternatieven voor de overtocht naar Bari. Hij is in het havenkantoor van JADROLINIJA geweest om de overtocht te boeken. Daar kreeg hij te horen dat er nog maar 2x per week (DI & ZA) een boot vertrok in plaats van 2x per dag. Drie van de vijf veerboten zijn defect uit de vaart. De overtocht van dinsdag is al vol en "misschien" is er nog plaats op de boot van zaterdag, maar er is weinig zekerheid. Om in deze onzekerheid een week in Dubrovnik te gaan zitten wachten is ook niks, dus besluiten we om Bari te vergeten en terug te gaan naar het noorden via de kustweg.

 

De brug van Mostar

Zondag 7 juni 2009.
Vandaag gaan we de oude stad van Dubrovnik bezoeken. Deze is in de oorlog door beschietingen zwaar beschadigd maar met de hulp van UNESCO weer geheel gerestaureerd.

Dubrovnik

[Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie]

Dubrovnik (Italiaans: Ragusa) is een havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, aan de Adriatische Zee. De stad heeft circa 50.000 inwoners (2001) en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srdj, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voor de Blasiuskerk staat Roland, de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster (met een mooie, 14e eeuwse kruisgang), de nog intacte zeer oude Apotheek, het aparte Doge-paleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De vele rood-gedakte patriciërshuizen en paleizen stammen uit de 17e eeuw. Door de hele stad zijn vele fonteinen aangelegd (Onofrio-fontein) die hun water, dat door 16 reservoirs wordt geleid, allen krijgen van bergbronnen. Het culturele leven kreeg impulsen van o.a. Lord Byron, de Engelse romantische dichter, die hier een tijdje woonde en werkte, en Bernhard Shaw die hier enige weken te gast was bij een bevriend schrijver.

Er zijn veerdiensten tussen Dubrovnik en andere steden aan de Adriatische Zee, zoals Bari en Ancona in Italië.

We gaan met de bus van de camping naar de oude stad, een ritje van ± 20 min. De bushalte is op ± 100 mtr van de camping en de bus brengt je voor HRK 10,00 (€ 1,35) direct voor de poort van de oude stad. Als we heen gaan is het prachtig weer, alleen veel wind. Helaas begint het in de middag te regenen en stroomt de stad weer leeg.
Terug op de camping kunnen we via een onbeveiligd WIFI punt de email bekijken en via internet nog even op het camperforum rondsnuffelen.

De oude haven van Dubrovnik
Maandag 8 juni 2009.
We gaan weer terug naar het noorden. Tot Zadar is dit dezelfde weg als de heenweg. We besluiten nog enkele dagen op camping "Ciste" door te brengen.

 Camping "Ciste"
 Terug naar index