Reisverslag Kroatië 19 mei - 4 juli 2009

Week 1

Dinsdag 19 mei 2009.
Om half vier vertrokken. Via de Autobahn Venlo - Essen - Dortmund vaan Winterberg in het Sauerland. Op de parkeerplaats bij de Bob-baan geslapen. (N 51° 11.152 E 008°30.157).
Woensdag 20 mei 2009.
Na een verkwikkende nachtrust en een overheerlijk ontbijt met verse broodjes uit de oven, vertrekken we. de hele weg wordt via de binnenwegen afgelegd. We rijden via de Eder-Stausee naar het oosten. We willen via Dresden naar het zuiden afbuigen. Vandaag komen we tot Eisenach. Hier overnachten we op een camperplaats bij een camper dealer (N 51° 00.126 E 010° 19.656).

Camperplaats Eisenach

 

Donderdag 21 mei 2009 Hemelvaartsdag.
We vervolgen onze weg via de binnenwegen met vandaag als reisdoel Dresden. Via TomTom vinden we een slaapplaats op de camperplaats aan de Königsufer midden in de stad aan de oever van de Elbe. (N 51° 03.400 E 013°44.596). Hemelvaartsdag is in het zuid-oosten van Duitsland traditioneel "Männertag". Overal ziet men groepjes mannen die op allerlei vervoermiddelen kratten bier met zich mee voeren. De grasoever van de Elbe wordt overspoeld met "Mämmer mit Bier" en er wordt gezopen bij het leven tijdens luid gezang en geklets. Dankzij de overal zichtbare en relaxte politiemacht verloopt alles rustig zonder enige wanklank. Het weer is goed en de temperatuur aangenaam.

Dresden by night
Vrijdag 22 mei 2009.
Vandaag willen we eerst Dresden op de fiets verkennen. Zoals we gisteravond tijdens een korte wandeling al hebben ontdekt is het een mooie oude stad ondanks de verwoestingen in de de 2e wereldoorlog. Dan slaat natuurlijk het noodlot toe. Nauwelijks zitten we op de fiets of het begint te regenen. De hele fietstocht door de stad komt het water met bakken uit de lucht. Daarom de rit maar ingekort en uit de stad vertrokken richting Tsjechië. 's Avonds geparkeerd op de nieuwe camperplaats van Zittau (N 50° 53.662 E 014° 49.317) op het drielandenpunt Duitsland - Polen - Tsjechië

Camperplaats Zittau
Zaterdag 23 mei 2009.
Vandaag is het mooi weer. De zon schijnt en het is lekker warm. We besluiten een dag te blijven en het stadje Zittau per fiets te gaan verkennen. Het blijkt een aardig oud stadje te zijn met veel gebouwen uit de 19e eeuw.

Rathaus Zittau
Zondag 24 mei 2009.
We gaan vandaag naar Praag. Zonder het te willen worden we door TomTom door Polen gestuurd. Het zijn maar 12 km, maar alsof de Poolse politie niets te doen heeft op zondag: We zijn nog geen 2 km op pools gebied of we moeten stoppen en worden alle papieren gecontroleerd. Met 4 man sterk staan ze langs de weg. Eén zit te eten, de ander drinkt een Colaatje, de derde hangt achter het stuur van een oude Lada 4wd en de vierde bekijkt op zijn gemak alle papieren. Deze zijn natuurlijk in orde, maar zoiets verwacht je toch niet op een zondagochtend om half elf. We vervolgen de weg en bij de Tsjechische grens kopen we een vignet want op alle wegen naar Praag is een vignet verplicht. Door TomTom wordt, via "cp-europe" (van de Hoekies) midden in Praag, op een schiereiland in de rivier, een camperplaats bij de Yacht club aangegeven. (N 50° 03.738 E 014° 24.813). Een prima plaats om als uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad te dienen.

Praag, Karlsbrücke
Maandag 25 mei 2009.
We gaan Praag verkennen. Men zegt dat het een mooie stad is met een geschiedenis en mooie architectuur. We zullen zien.
Vanaf de camperplaats vertrekt elk uur een veerpontje dat je midden in de stad afzet. Vlak voor het historisch centrum liggen in de rivier enkele kunstmatige stroomversnellingen, waardoor het pontje niet helemaal tot in het centrum kan komen. We lopen langs de rivier de ± 800m naar het centrum en bezoeken eerst de Karlsbrücke, een prachtige oude brug met vele standbeelden. De brug wordt nu gerestaureerd. Overal op de brug souvenirs stands en portrettekenaaars. We gaan terug over de brug de oude binnenstad in. Gelukkig hebben we weer mooi weer. De zon schijnt, het waait niet te hard en de temperatuur is ± 24°C. We genieten van wat de stad te bieden heeft maar lopen in een stad is vermoeiend, vooral als je met een kruk moet rondlopen. We hebben het gevoel dat we het voornaamste wel gezien hebben, het oude centrum en het oude Joodse Kwartier met z'n synagogen, de oude Karlsbrücke, daarom gaan we niet al te laat terug naar het pontje, dat ons terug brengt naar de camperplek.

Praag

Praag
Terug naar Index