Reisverslag Portugal 17 mei - 25 juni 2010

La Alhambra

Alhambra (fort)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

UNESCO-werelderfgoedlijst
Het Alhambra (Arabisch: - qasr alhamra' - Rode Paleis) is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada.

Het uitgebreide complex werd na de verovering van het Koninkrijk Granada in 1492 door de Reyes Católicos als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon Karel V wilde als vergelding van het Beleg van Wenen Granada met het Alhambra de hoofdstad van het Habsburgse Rijk maken en liet daarvoor midden in het Alhambra beginnen met de aanleg van een paleis, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg zorg voor het feit dat dat wat nu rest bestaan bleef.

Vanwege de fijn uitgevoerde islamitische kunst en de zeer grote waarde van de kunstschatten, is het een populaire trekpleister voor kunststudenten in Europa. Binnenin zijn er mooie decoraties die toegeschreven worden aan Yusuf I. Veel kunstschatten van het Alhambra zijn gerestaureerd en zo een goed voorbeeld van moorse kunst op het Europese vasteland.

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld qua bezoekersaantallen: Per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers het Alhambra binnengaan, dus wie op goed geluk een bezoek wil brengen, loopt een groot risico niet toegelaten te worden, en vooraf boeken is verstandig. Evengoed valt er rondom het Alhambra ook veel te zien, want de natuur en omgeving en het bouwwerk aan de buitenkant zijn op zich al de moeite van het bezoek waard, met uitzicht op de Sierra Nevada en de vlakte van Córdoba.

In de tuinen van het Alhambra staat de Parador van Granada. Verder vindt men er het Generalife.

Paleis van Karel V

Binnenplaats
Het Mexuar. Het is het oudste gedeelte van het Alhambra. Hier ontvingen de koningen van het Koninkrijk Granada hun ondergeschikten, en werden over de zakelijke en gerechtelijke aangelegenheden beslist.
Palacio de Camores. Het is het paleis van de sultan, en is gebouwd rond het Patio de los Arrayanes
Palacio de los Leones (of de Leeuwenhof). De bouw hiervan werd begonnen in 1377 onder Mohammed V. In het midden ligt de Patio met in het midden een indrukwekkende marmeren fontein die door twaalf leeuwen gedragen wordt. De patio wordt omgeven door de 124 zuilen van het paleis.
de verschillende Salas:
Sala de los Abencerrajes
Sala de los Reyes
Sala de los Ajimeces
Sala de las dos Hermanas
In de Mirador de Daraxa verbleef de harem van de sultan.
Los baños
Het Partal met de vijver
Het Paleis van Karel V. De bouw hiervan begon in 1527, als vergelding op het Beleg van Wenen door de moslims. Het is een immens vierkant Renaissance-paleis met in het midden een grote cirkelvormige binnenplaats.
De Puerto del Vino (de wijnpoort), waarin een plaquette zit over Claude Debussy die een stuk schreef met deze titel.
De verschillende torens :
Torre de Mohammed
Torre de Machuca
Torre de Comares
Torre de las Damas (toren van de Hofdames)
Torre de Mihrab
Torre del Cadí
Torre de los Picos
Toren del Cabo de la Carrera
Toren van Juan de Arce
Toren van Baltazar de la Cruz
Torre de los Siete Suelos (toren van de Zeven Vloeren)
Toren der Hoofden
Toren van Perelada


Patio_Arrayanes

 


Patio Paleis Karel V

 


Patio de Los Leones

 


Binnenplaats Paleis Karel V
Terug naar Granada